В Україні частішають випадки расового насильства

30.07.2008
Оцініть статтю: 
(358 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Правозахисники констатують загальний ріст насильства в Україні. Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН співголова Харківської правозахисної групи Євгеній Захаров, презентуючи щорічну доповідь “Права людини в Україні-2007” всеукраїнської асоціації правозахисних організацій “Український Гельсінський союз з прав людини” (УХСПЛ).

Окремо правозахисники відзначають збільшення насильства в країні на підставі расової нетерпимості.

“Маємо дуже серйозне збільшення кількості насильницьких нападів на расовому і етнічному ґрунті. В 2007 р. скоєно в 5 разів більше нападів, ніж в 2006 р., а за перші 4 місяці 2008 р. - в 2 рази більше, ніж за весь 2007 рік. І це вже стає проблемою, оскільки така кількість нападів свідчить про діяльність таких радикальних організацій, які вдаються до насильства відносно іноземців”, - сказав Є.Захаров.

В той же час, за його словами, “адекватної реакції” з боку державних структур не спостерігається. Єдине, як відзначив представник УХСПЛ, що поки почало діяти в цьому напрямку - це створення при МВС спеціального підрозділу з розслідування таких нападів. “Цього року вже з'явилися перші вироки суду за 161 статтею Кримінального кодексу, що карає за розпалення міжнаціональної і міжрелігійної ворожнечі”, - повідомив правозахисник.

На прес-конференції Є.Захаров також акцентував увагу на загальному збільшенні в Україні неповаги до права, до суду і до принципів права. За його словами, стали частими самосуди.

“Неодноразово можна почути, що люди фактично не чекають міліцію, а розправляються самі з тими, хто скоїв ДТП, з тими, хто хоче щось побудувати там, де не можна. Це свідчить про те, що люди не вірять владі, і що вони намагаються вирішувати свої проблеми самі”, - відзначив Є.Захаров.

За матеріалами UA-reporter.com

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.