Англійський уряд хоче випустити мусульманські облігації

Україна стала світовим лідером за масштабами підліткового алкоголізму
16.11.2007
Оцініть статтю: 
(227 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Британський уряд заявив, що планує - вперше на Заході - випустити мусульманські облігації, тобто цінні папери, які не порушують діючу в ісламі заборону стягувати відсотки за позичені гроші. Як повідомляє ВВС, представники міністерства фінансів обговорять ці плани з експертами з лондонського Сіті і мають намір випустити облігації вже на початку наступного року. За словами британських політиків, вони хочуть, щоб Лондон став "глобальним центром ісламських фінансів".

В останні роки популярність цього виду цінних паперів помітно зросла, особливо за рахунок інвесторів із країн Близького Сходу в умовах високих цін на нафту. Зараз ринок ісламських облігацій оцінюється щорічно в 80 млрд дол. і потенційно може досягти 500 млрд. Британський уряд не хоче залишатися осторонь. "Потенційні переваги цього ринку - величезні", - заявила представниця міністерства Кітті Ашер.

Оскільки закони ісламу забороняють стягувати відсотки за позичені гроші, багато мусульман не можуть користуватися західними фінансовими продуктами. Спеціальні мусульманські облігації допомагають обійти проблему відсотків і пропонують інші схеми одержання прибутку.

На відміну від звичайних власників облігацій, які позичають уряду гроші і через деякий час одержують їх назад з відсотками, ісламські облігації беруться під певні урядові активи, наприклад, дороги, або нерухомість. Власник ісламської облігації володіє частиною цих активів і одержує від них прибуток.

Нагадаємо, в 2004 році в Лондоні відкрилося перше відділення "Ісламського банку Великобританії". Це був перший британський банк, який у своїй діяльності керується насамперед принципами шаріату. За дотриманням цих принципів стежить наглядовий комітет, що складається з ісламських учених. Комітет затверджує всі послуги, дії та інвестиції банку перед тим, як вони будуть здійснені. Для дотримання етичних норм, передбачених релігією, банк не вкладає кошти вкладників у компанії, пов'язані з виробництвом алкоголю і сигарет, з індустрією розваг і порнографією. Незважаючи на те, що діяльність банку строго підкоряється принципам шаріату, рахунок у ньому можуть відкрити всі бажаючі.

За матеріалами UABanker.net

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.