Президент Ірану змінює світовий порядок

1
Іран підняв свій голос із трибуни ООН на захист палестинського народу
22.04.2009
Оцініть статтю: 
(215 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Президент Ірану Ахмадінежад повернувся на батьківщину героєм. Його виступ на конференції ООН по боротьбі з расизмом можна порівняти із вчинком турецького прем'єра Ердогана у Давосі. Газети вийшли сьогодні із заголовками «Ахмадінежад перевершив себе», «Ахмадінежад закликає до змін «світового порядку»...

З перших же слів іранський президент обрушився з критикою на адресу ізраїльської силової політики по відношенню до Палестини. «Вони послали мігрантів з Європи, США та інших частин світу, щоб встановити повністю расистський уряд в окупованій Палестині. Насправді в якості компенсації за жахливі наслідки расизму в Європі вони допомогли привести до влади на землі Палестини найбільш жорстокий і репресивний расистський режим», - заявив Ахмадінежад, роблячи екскурс у події 60-літньої давнини.

Ці словах деякі делегати зустріли захопленими оплесками, а деякі почали демонстративно залишати зал форуму. До президента Ірану намагався прорватися єврейський клоун у блакитній перуці, але його видворила із залу служба безпеки.

Ахмадінежад спокійно продовжував. «Після Другої світової війни вони повернулися до практики військових агресій, під приводом єврейських страждань зробивши цілий народ бездомним», - передає слова президента IslamNews з посиланням на Газета.ру. Сіонізм, стверджував іранський лідер, усього лише один з епітетів расизму, і використовує релігійні почуття неосвічених людей для того, щоб приховати свою злу природу. «Щоб вести кампанію проти цього шкідливого феномена, однієї культурної роботи недостатньо, - відзначив Ахмадінежад. - Існує необхідність покінчити з перевагою сіоністів при використанні політичних інструментів». Головним з них він назвав право вето Ради Безпеки ООН і поскаржився на те, як багато західних і європейських урядів вважають себе захисниками геноциду, влаштованого «сіоністськими расистами».

Більше 40 національних делегацій демонстративно залишили зал засідань. А ізраїльтяни у відповідь на критику оголосили іранського президента також расистом, і відкликали свого посла з Берна. «Я їх розумію, але вони неправі»,- прокоментував учора ізраїльський демарш президент Швейцарії Ханс-Рудольф Мерц. При цьому він дав зрозуміти, що намагався переконати іранського колегу відмовитися від лютої антиізраїльської риторики і зайняти більш конструктивну позицію. Тим самим займався вчора й генсек ООН Пан Гі Мун, який також провів зустріч із Махмудом Ахмадінежадом. Однак усі зусилля виявилися марними. Іран підняв свій голос із трибуни ООН на захист палестинського народу.

Представник державного департаменту США Роберт Вуд назвав висловлювання президента Ахмадінежада «жахливими», однак підкреслив, що його країна відкрита для діалогу з Тегераном для реформування відносин. Ватикан охарактеризував виступ іранського президента як неприйнятний.

Втім, іранський лідер у відповідь на критику заявив риторичне: «Чому так звані захисники свободи слова бояться вислухати чужу думку?»

Нагадаємо, що напередодні конференції ізраїльський прем'єр-міністр Беньямін Нетаньяху заявив про те, що «весь світ повинен визнати Ізраїль єврейською державою і на цьому принципі будувати свою міжнародну політику». Заява вступає у пряме протиріччя з Міжнародною конвенцією ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. У документі говориться про те, що неприйнятно будь-яке розходження, виключення, обмеження або перевага, заснована на ознаках раси, кольору шкіри, родового, національного або етнічного походження, яке має за мету або наслідок знищення або применшення визнання, використання або здійснення на рівних началах прав людини і основних свобод у політичній, економічній, соціальній, культурній або будь-якій іншій сферах громадського життя.

За матеріалами IslamNews

Посилання на тему:

Конференція проти расизму в Женеві: Юпітер, ти сердишся - значить, ти не правий

В Туреччині тисячі людей зустріли Ердогана як «покорителя Давосу»

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.