Б. Обама обіцяє почати відносини з ісламським світом із чистого листа

1
«Ми будемо шукати новий підхід до мусульманського світу, оснований на взаємних інтересах і взаємоповазі», - сказав Барак Хусейн Обама на церемонії інаугурації.
22.01.2009
Оцініть статтю: 
(383 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Президент США Барак Обама пообіцяв, що відносини з ісламським світом будуть початі із чистого листа, і що Америку чекають важливі зміни. Про це повідомляє Іслам.ру з посиланням на «IslamOnline». «Ми будемо шукати новий підхід до мусульманського світу, оснований на взаємних інтересах і взаємоповазі», - сказав він на церемонії інаугурації, яку спостерігали мільйони людей у всьому світі.

Довгоочікувана промова Обами почалася відразу після того, як він присягнув на вірність Сполученим Штатам у якості 44-го президента і першого в історії темношкірого глави США. Син кенійця-мусульманина і білої американки, Обама, сповідуючий Християнство, провів роки дитинства в Індонезії, самій густонаселеній країні ісламського світу.

Під час 8-річного президентства його попередника Буша відносини Америки з ісламським світом були більш ніж напруженими. «Війна з тероризмом» фактично перетворилася на агресію проти мусульманських країн. Серія скандалів, пов'язаних з жорстоким поводженням із затриманими мусульманами на Гуантанамо та в інших місцях, ще більше спровокувала антиамериканські настрої по всьому світі.

Обама підкреслив, що Америка під його керівництвом «відмовиться від помилкового вибору між безпекою та ідеалами» - тобто від традиційного виправдання адміністрації Буша, яким вона прикривала порушення прав людини і катування. «Ми приступимо з усією відповідальністю до процесу передачі влади в Іраку його населенню і досягнемо миру в Афганістані», - додав він, виступаючи перед багатонаціональним натовпом глядачів. Обама пообіцяв працювати для досягнення цих цілей як зі старими партнерами, так і з супротивниками політики США.

Однак новий президент підкреслив і тверду позицію: «Для тих, хто хоче домогтися своїх цілей терором і убивством безневинних, - ми говоримо вам, що наш дух сильніший і не буде зломлений; ви нас не перевершите, ми завдамо вам поразки».

Перше рішення Обами: Призупинити всі суди в Гуантанамо

Як очікується, це рішення президента набуде чинності із сьогоднішнього дня і буде діяти протягом 4-х місяців.

Призупинити всю діяльність військової прокуратури у в'язниці Гуантанамо Обама розпорядився через кілька годин після вступу на пост президента. Всього буде "заморожена" 21 справа, включаючи процеси над п'ятьма ув'язненими, яких звинувачують у плануванні терактів 11 вересня 2001 року, повідомляє "Эхо Москвы".

За матеріалами Іслам.ру, "Эхо Москвы".

Посилання на тему:

Б. Обама хоче реабілітувати образ США в очах мусульман усього світу

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.