Лідери мусульман і католиків закликали розвивати «етичну» економіку

1
Учасники зустрічі закликали поважати релігійні меншини і їхню символіку.(фото DetNews.com)
10.11.2008
Оцініть статтю: 
(214 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

6 листопада, підводячи підсумки доленосної зустрічі між верховним католицьким духівництвом і мусульманськими улемами, її учасники висловилися за розвиток етичного аспекту фінансової системи, релігійну свободу і світ без насильства.

«Ми закликаємо віруючих трудитися для створення етично орієнтованої фінансової системи, регуляторні механізми якої будуть ураховувати інтереси незаможних як на індивідуальному, так і на національному рівнях», - сказано в заключній заяві учасників переговорів.

Судячи зі стану світових фондових бірж, глобальній економіці загрожує глибокий і тривалий спад, оскільки фінансова криза продовжує підривати банківську систему, що загрожує найсерйознішими наслідками.

На закінчення триденного форуму понад п'ятдесят католицьких і мусульманських учених заявили, що справедлива фінансова система повинна враховувати інтереси держав, що мають великі борги, і припускати шляхи розв’язання економічних нещасть, викликаних кризою. У першу чергу мова йде про нестачу продовольства.

«Віруючі всіх конфесій і всі люди доброї волі повинні прикласти спільні зусилля для полегшення страждань голодних і боротьби з причинами голоду».

За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, на сьогоднішній день близько 923 млн. чоловік у світі страждають від голоду.

Релігійна свобода

Мусульманські й католицькі лідери закликали також поважати релігійні меншини і їхні святині.

«Релігійні меншини мають право на власні місця для богослужінь, і їхні святині не повинні піддаватися осміянню».

На закінчення конференції, Папа Бенедикт XVI зустрівся з делегацією найвизначніших учених і лідерів мусульманського світу. Він сказав про необхідність розвивати свободу совісті й віросповідання.

Понтифік назвав форум «ще одним кроком на шляху до досягнення кращого розуміння між мусульманами і християнами».

Зустрівши учасників переговорів у розкішному залі Клементина, призначеному для урочистих заходів, Папа сказав, що різні уявлення про Бога не повинні стати перешкодою для взаємоповаги двох релігій.

Висловивши впевненість у тому, що розбіжності між мусульманами й християнами будуть подолані, Папа закликав також надати більшу релігійну свободу представникам немусульманської громади, що проживають в ісламських країнах.

Намагаючись виправити помилки, допущені раніше на адресу мусульман, понтифік висловив жаль із приводу образи, викликаної його виступом в 2006 у Регенсбурзі, під час якого він сказав, що іслам несе «зло й нелюдськість».

«Ми прибули сюди зі щирою надією на досягнення миру між християнством й ісламом», - сказав у відповідь професор ісламських наук Університету імені Джорджа Вашингтона Сієд Хоссеін Наср (Seyyed Hossein Nasr).

До складу мусульманської делегації ввійшли, серед інших, швейцарський учений Тарік Рамадан (Tariq Ramadan) та декан кафедри ісламських наук іранської Академії Наук Сієд Дамад (Seyyed Damad).

За матеріалами Іслам для всіх

Читайте також:

У Ватикані відкрився мусульмансько-католицький форум

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.