У Франції мусульмани віддають перевагу навчанню в католицьких школах

01.10.2008
Оцініть статтю: 
(237 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

У Франції кожен десятий учень католицьких шкіл - мусульманин, повідомляє Газета по-киевски з посиланням на американське видання The New York Times. Газета відзначає, що офіційної статистики в країні не ведеться, але у великих французьких містах, наприклад, такому як Марсель, це співвідношення становить вже 50 відсотків.

У матеріалі під заголовком "Французькі мусульмани знаходять притулки в католицьких школах", наведені наступні цифри: у країні 8847 католицьких шкіл, у яких учаться біля двох мільйонів чоловік, і частка мусульман у них незмінно зростає. Головна причина в тому, що заборона на носіння релігійного одягу у світських навчальних закладах, введена у Франції в 2004 році, на приватні католицькі школи не поширюється. Нагадаємо, тоді французький парламент заборонив у республіканських школах і у вишах носіння хіджабів, кіп і тюрбанів.

Тим часом, у всій Франції діють усього чотири ісламські школи, незважаючи на те, що мусульманська громада Франції є найбільшою в Європі - п'ять мільйонів чоловік.

У католицьких школах мусульманкам дозволяється носити хіджаб. Імам з Марселя Сагіб Бенгі, чиї дочки відвідують приватну католицьку школу, заявив виданню: "Світськість у Франції стала новою державною релігією, і державні школи тепер - храми цієї релігії. Іронія в тому, що католицька церква ставиться до мусульман набагато толерантніше, ніж чиновники".

Навчання в приватних католицьких школах Франції - одне з найдешевших у Європі. Один рік навчання коштує в середньому 1400 євро (близько 2050 доларів США), відзначає видання. Більше того, у багатьох католицьких школах мусульманам дозволяється читати намаз.

За матеріалами Газета по-киевски

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.