Головну святиню ісламу розширять

Головну святиню ісламу розширять
08.01.2008
Оцініть статтю: 
(460 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Влада Саудівської Аравії планує розширити територію мечеті Аль-Харам у священному місті Мецці.

«Спеціально створений комітет оцінює вартість нерухомості навколо мечеті щоб викупити землю, необхідну для розширення», - цитує заяву міністра Муніципальних і сільських справ принца Мітеба бін Абдель Азіза ІсламНьюз з посиланням на IslamOnline.

План, схвалений королем Абдуллою бін Абдель Азізом, передбачає придбання нерухомості, яка знаходиться з північної і північно-західної сторони мечеті і займає площу 300 000 квадратних метрів.

Зараз територія мечеті - 356 800 кв. метрів, включаючи місця для молитов під відкритим небом.

Вперше політика викупу прилеглої до мусульманської святині території була прийнята королем Фахдом, який додав до мечеті в 1980-х роках нове крило і відкритий молитовний простір. З того часу будівлю постійно розширювали, до неї добудували нові мінарети, 18 воріт, три куполи, і встановили близько 500 мармурових колон. В 2007 році всю споруду оснастили кондиціонерами для зручності віруючих.

Необхідність нового розширення Заборонної мечеті викликана постійним зростанням кількості мусульман, відвідуючих головну святиню Ісламу. За даними Королівства Саудівська Аравія, щорічно до Мекки прибувають 10 мільйонів віруючих, що здійснюють хадж і умру.

Проект, для виконання якого Саудівська влада виділила 40 мільярдів реалів, крім розширення території мечеті передбачає спорудження окремих доріг для транспорту і пішоходів, пішохідних тунелів, обладнаних ескалаторами, і готелів.

Першочергове значення надається спорудженню мосту Джамарат, що повинен забезпечити безпеку прочан під час виконання ритуалу кидання каменів. Його завершення намічене вже на наступний рік.

Уряд королівства планує також побудувати п'ять монорейкових доріг, які зв'яжуть священні місця Ісламу і полегшать пересування мільйонів мусульман, що приїжджають до країни щороку.

За матеріалами ІсламНьюз

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.