Мечеть повинна бути засобом об'єднання мусульман усього світу, - Президент Таджикистану

1
«Відчує насолоду віри той, хто буде задоволений Аллахом як Господом, Ісламом як релігією, і Мухаммадом як Пророком» (Аль-Бухарі)
1
Україна повинна вжити заходи для обмеження впливу тютюнової продукції на політику у сфері охорони здоров'я і забезпечення прозорості будь-якої взаємодії. (фото Informam.ru)
1
Толерантне вчення ісламу направляє людей на дорогу чесності і правдивості, відзначив Президент Таджикистану Емомалі Рахмон.
1
1
1
05.10.2009
Оцініть статтю: 
(452 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Президент Таджикистану Емомалі Рахмон заявив, що мечеть повинна бути місцем виховання людей і засобом об'єднання мусульман усього світу. Про це глава держави сказав, виступаючи на церемонії закладання першого каменя у фундамент Національної мечеті Таджикистану, повідомляє CA News (Таджикистан).

Церемонія закладання першого каменя у фундамент однієї з найбільших мечетей у світі, яка вміщатиме одночасно до 150 тисяч віруючих, відбулася у Душанбе у понеділок, 5 жовтня.

Виступаючи на церемонії, Рахмон заявив, що мечеті, що є священним місцем для кожного мусульманина, повинні бути місцем духовного збагачення людини.

«Місце возвеличення Аллаха не може використовуватися як трибуна для пропаганди чужих радикальних ідей і думок, що сіють розбіжності і релігійний фанатизм, - сказав він. – Мечеть повинна бути місцем виховання людей і засобом об'єднання мусульман усього світу».

За його словами, толерантне вчення ісламу направляє людей на дорогу чесності і правдивості. «Віруючі приходять у мечеті, щоб отримати духовний хліб, - відзначив глава держави. – Цей хліб повиннен освячувати розум і душу, просвітити наші серця і зміцнити дух».

Він підкреслив, що у республіці створені умови для відновлення культурних, духовних і релігійних цінностей народу і мусульмани Таджикистану виконують свої релігійні обряди у рамках чинних законів і без жодних перешкод. «Держава відповідно до Конституції і принципів плюралізму дотримується свободи совісті та інших прав, свобод людини і громадянина і гарантує їх впровадження у життя», - сказав Рахмон.

За офіційними даними, 99% жителів країни сповідують іслам. Більшість мусульман Таджикистану, за винятком невеликої громади шиїтів-ісмаїлітів Гірського Бадахшану, є суннітамі ханіфітського толку.

Нова мечеть буде побудована у найближчі п'ять років будівельною компанією «Аднан Сафаріні» з Об'єднаних Арабських Еміратів.

«Хочу особливо підкреслити, що з урахуванням економічних проблем і будівництвом інших споруд, що мають життєво важливе значення для країни, ми почали будівництво мечеті за рахунок пожертвувань громадян Таджикистану та інших країн, а також за рахунок організацій і установ, місцевих і іноземних інвесторів, - відзначив глава держави. - Сподіваємося, що у найближчому майбутньому це місце перетвориться на один із великих культурних ісламських центрів нашої країни».

Даний об'єкт, у якому враховуватимуться особливості таджицької національної архітектури, буде зведений на території площею 7,5 гектарів у центрі Душанбе. Згідно проекту, мечеть складатиметься з мінарету заввишки більше 100 метрів, семи розписних колон, що символізують сім рівнів світу і сім воріт раю, на її території будуть розташовані численні водоймища і фонтани, а також бібліотека, музей і спеціальні зали, оснащені найновішим устаткуванням для проведення засідань і конференцій.

На прилеглій до мечеті території буде побудовано велику будівлю для ісламського університету. «Хочу відзначити, що процес навчання в ісламському університеті буде організований відповідно до сучасних програм навчання і його випускники після закінчення навчання, поряд із засвоєнням теологічних знань, вивчатимуть декілька іноземних мов і, що важливо, здобудуть певні спеціальності», - додав президент Таджикистану.

Нині у країні діє 249 соборних мечетей, 18 релігійних учбових закладів. Також вільно функціонують православна, католицька громади, широка мережа протестантських молитовень .

У цей час у країні проходить державна перереєстрація релігійних організацій, створених до квітня цього року. Даний процес завершиться не пізніше 1 січня 2010 року.

За матеріалами CA News

Посилання на тему:

У столиці Таджикистану буде побудована мечеть на 150 тисяч чоловік

Влада позбувається мусульманських традицій

Президент Таджикистану закликає країни ОІК створити фонд допомоги бідним мусульманським державам

У таджицьких школах вводять вивчення ісламу

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.